Annons

En miljon högutbildade fattas

En stor andel pensionsavgångar och en växande digitalisering gör att den inom några år kommer att saknas över en miljon högutbildade personer bara i Sverige. Räknar man in hela EU handlar det om närmare 35 miljoner människor fram till år 2025.
Text: Tina Sjöström

När personer går i pension försvinner också värdefull kunskap från arbetsplatsen, kunskap som i många fall måste ersättas med högutbildade personer. Den allt större digitaliseringen bidrar också till att många fler yrken idag kräver akademisk utbildning. I rapporten ”People to jobs, jobs to people” om kompetensmigration i Europa som koncernen Ranstad nyligen släppt är läget kritiskt. Inte bara för Sverige utan för hela EU.

Idag har Sverige dock större tillgång till högutbildad arbetskraft än till exempel Tyskland och Japan, vilket kan förklaras med att Sverige haft stor invandring under lång tid.

– Det är ändå hög tid att ta problemen med bristen på högutbildad arbetskraft på allvar, säger Annemarie Muntz, Head of Public Affairs på Ranstad i ett pressmeddelande. Samtidigt som företagen saknar välutbildad arbetskraft riskerar de med lägre utbildning att slås ut, bland annat på grund av digitaliseringen.

Många IT-företag vittnar om problemen att hitta medarbetare till högkvalificerade tjänster och att de ofta måste söka sig utanför Sveriges gränser vid rekrytering. Ett av dessa är Dfind IT.

– Vi har de senaste åren anställt medarbetare från cirka 35 olika länder för att kunna möta våra kunders krav på kompetens, säger Marie Eriksson, Managing Director.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons