Annons
Digitala trender

Fri surf inom EU – men med vissa restriktioner

Från och med den 15 juni slopas alla roamingavgifter när du använder din mobiltelefon inom EU. Enligt EU-beslutet som kallas ”roam like at home” får inga roamingavgifter tas ut av teleoperatörerna. Men se ändå upp – det finns tillfällen då det kan kosta extra.
Text: Tina Sjöström

Från och med den 15 juni börjar EUs nya roamingregler att gälla. Det innebär att du kan använda din telefon i ett annat EU-land utan att behöva betala några extra roamingavgifter. Detta gäller för både samtal, sms och datatjänster. Enligt de nya reglerna ska du alltså betala exakt samma pris för dessa tjänster som om du varit hemma. Men det kan vara bra att ändå hålla lite koll, det finns tillfällen då operatörerna kan begränsa din användning och även ta ut extra betalt.

Aftonbladet har listat följande omständigheter då roaming kan kosta extra:

  1. Begränsning av EU-surfpott
    Enligt Post- och telestyrelsen har operatören rätt att begränsa mängden data som du får använda inom EU. Det är inte självklart att du får använda lika mycket surf som hemma. Om du överskrider din EU-pott kan de ta ut en extra avgift.
  2. Du kan inte stanna utomlands för länge
    Om du är borta mer än fyra månader om året måste du kunna visa varför. Det kan exempelvis röra sig om ett intyg för studier utomlands.
  3. Reglerna gäller inte satellittelefoner
    Om du behöver ringa ett nödsamtal från en båt inom EU och koppla upp dig via en sådan telefon kostar det extra.
  4. Möjlig tilläggsavgift
    Dessutom finns en livlina för operatörer om det visar sig att roamingen blir en betydande förlustaffär. De kan då få tillstånd av Post- och telestyrelsen att ta ut en tilläggsavgift.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons