Annons
Branschaktuellt Redovisning Utbildning

Har du koll på ändringarna i årsredovisningslagen och nya K2?

Från och med 2016 har ett flertal ändringar gjorts i årsredovisningslagen. Det gör att Bokföringsnämnden tvingats till stora ändringar avseende K2-reglerna. För att du ska få en tydlig bild av alla nyheter har vi precis släppt en onlinekurs som är baserad på det helt nya K2-regelverket.
Text: Tina Sjöström
Annons

Förra året skedde flera lagändringar som påverkar ditt arbete som redovisningskonsult. Dessa ändringar i årsredovisningslagen (ÅRL) har fört med sig att K2-regelverket har justerats och även kompletterats. Justerats och kompletterats är i förhållande till hur det såg ut tidigare men faktum är att ett helt nytt K2-regelverk har släppts. Så här säger Srf konsulternas redovisningsexpert Claes Eriksson:

– När årsredovisningslagen ändrades var Bokföringsnämnden (BFN) tvungen att åtminstone uppdatera K2-regelverket. Men i samband med uppdateringen har BFN också arbetat in de brevsvar som tidigare har skickats och kompletterat regelverket med en del nya regler, till exempel en regel om rättelse av fel. Det är också så att företagsformer som tidigare inte kunnat tillämpa K2 kan göra det nu. Detta har medfört att BFN skrivit ett helt nytt regelverk med en delvis ny struktur, bland annat med en del särregler för olika associationsformer.

Srf konsulterna kan nu erbjuda en onlinekurs där alla nyheter som berör K2 årsredovisning finns med. Kursen är komplett och behandlar även sådant som inte är ändrat. En onlinekurs är både tids- och kostnadseffektiv, något som kan vara tilltalande nu när bokslutssäsongen för de flesta redovisningskonsulter har börjat på allvar.

– Online-kursen är väldigt enkel att använda, berättar Claes Eriksson, som också är lärare på kursen. Det är korta moduler där inlärning sker på olika sätt; videofilmer, ljudklipp, sekvensbeskrivningar och olika pedagogiska övningar. Det gör att du lär dig på ett bra sätt och du lär dig det du behöver veta just nu. Du behöver inte gå kursen från första till sista kapitlet, utan du hoppar in i den och ut ur den som du vill. Eftersom du genomför kursen från datorn, plattan eller mobilen kan du till exempel lyssna på ett avsnitt på bussen eller till och med använda den som uppslagsverk när du är ute hos kunden.

Alla ändringar är naturligtvis oerhört viktiga, men vi kan till exempel nämna de som avser noter där kapitel 5 i ÅRL skrivits om helt och hållet därför att EU ändrat i redovisningsdirektivet. Syftet har varit att minska notkraven för de mindre företagen. Det har även tillkommit helt nya krav på noter, till exempel att upplysa om exceptionella intäkter och kostnader. Det har också tillkommit ett krav för aktiebolag och ekonomiska föreningar om att föra om till en bunden fond om egna utvecklingsutgifter aktiveras. Vidare får företag numera infoga en frivilligt upprättad kassaflödesanalys som då ska upprättas enligt den indirekta metoden. Alla ändringar kan du så klart ta del av i onlinekursen K2 Årsredovisning.

Onlinekursen K2 Årsredovisning passar dig som jobbar med upprättande av årsredovisningar enligt K2. Du kan vara relativt ny på området men kursen innehåller också fördjupande kommentarer som den mer erfarne kan ha användning av. Så klart får du ut mer av kursen om du har viss erfarenhet av årsredovisningslagen och upprättande av årsredovisningar enligt K2.

Mer information och anmälan till kursen hittar du här >>

Här kan du se en kort demoversion av kursen >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons