Annons
Redovisning

Hård kritik mot nya 3:12

Organisationen Företagarna riktar hård kritik mot förslaget till de nya 3:12-reglerna i ett remissyttrande. Man avstyrker därmed förslagen med endast två undantag – slopandet av 4-procentspärren och lättnader vid generationsskiften.
Text: Tina Sjöström

Behovet av både investeringar och nya arbetstillfällen än stort i Sverige. Så många som fyra av fem jobb skapas i små företag med färre än 50 anställda. Stora arbetsgivare har inte samma arbetskraftsbehov som förr och många multinationella företag har lagt ner betydande verksamhet er här. Företagarna menar att utredningens förslag skulle leda till negativa effekter för de 400 000 personer som är delägare i fåmansföretag. Det i sin tur skulle ge återverkningar på arbetslöshet och potentiella företagare men även på Sveriges export, innovationsgrad och samhällsekonomi i stort.

– Förslagen innebär både skärpta villkor och stora skattehöjningar som skulle slå hårt mot företagande, investeringar och tillväxt, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, i ett uttalande. Förslagen slår mot småföretagare trots att det är just där de allra flesta jobben skapas. Vi ser exempel där ägare i småföretag som skulle drabbas av skattehöjningar på utdelning på mellan 74 och 114 procent om förslagen genomförs. Detta är inte extremfall.

– Förslagen är skadliga inte minst för att de riskerar att bryta Företagarsveriges förtroende för stabila ramvillkor när reglerna inte uppfattas som legitima, fortsätter Annika Fritsch. 3:12-reglerna är redan komplicerade och förslagen innebär att alla centrala regler skulle ändras och komplexiteten öka.

Källa: Företagarna

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons