Annons
Redovisning

Redovisningskonsulter utsatta för bedrägeriförsök

Ett japanskt företag försöker, med hjälp av svenska redovisningskonsulter och advokater, kräva in pengar för påstådda obetalda fakturor. Hittills har två av SRFs medlemmar blivit utsatta för detta – kanske finns det fler?
Text: Tina Sjöström

I början av maj blev Susanne Eriksson i Stockholm kontaktad via mail av ett japanskt företag, Taiki Yusho Ltd, som var i behov av en svensk samarbetsparter eftersom de började få så pass många svenska kunder. Uppdraget skulle innefatta bokföring, bokslut och viss finansiell administration för deras svenska filial. Det japanska företaget är verksamt inom försäljning av entreprenadmaskiner och gav ett oerhört seriöst intryck.

– Jag blev ju så klart lite fundersam och frågade var de hittat mig och mitt företag, berättar Susanne. Det fick jag aldrig något svar på. Jag svarade först att uppdraget lät intressant men att jag var tvungen att kolla upp vissa saker med min organisation, SRF, för att säkerställa att uppdraget skulle följa Reko. De sände då ett avtal till mig och en kopia på representantens pass. Detta kom så pass fort att jag började bli misstänksam. I upplägget ingick även att redovisningskonsulten skulle få provision på inbetalda fakturor, vilket är ytterst ovanligt och skulle kunna indikera ett upplägg som innefattar delaktighet i penningtvätt. Jag var också in på deras hemsida som då inte var fullt fungerande, vilket den är nu. Det var för mycket som inte kändes rätt så jag bestämde mig för att tacka nej till detta erbjudande.

Susanne hörde inget mer från Taiki Yusho Ltd men efter några veckor blev hon kontaktad av ett annat företag, Kinesiskt den här gången. De påstod att någon försökte registrera hennes företagsadress med en kinesisk domän och uppmanade henne att själv boka denna för att ”undvika missförstånd”.

– Jag tackade vänligt men bestämt nej till detta, berättar Susanne vidare. Jag är övertygad om att denna förfrågan hänger ihop med det första erbjudandet om samarbetet och tror heller inte att det slutar med detta.

Jörgen Andersson i Asarum har också blivit kontaktad av det japanska företaget Taiki Yusho Ltd. Han skrev till och med ett avtal med dem.

– Allt verkade väldigt seriöst i deras erbjudande och det fanns en hel del substans, berättar han. Det första de ville ha hjälp med efter avtalsskrivningen var att driva in en obetald faktura från WSP group. För att verifiera fordran skickade de även med en kopia på ett avtal som personalchefen på WSP påstods ha skrivit under. Kontraktet avsåg ett stort antal jordpackningsmaskiner och borrutrustning, vilket inte kändes klockrent, inte heller att personalchefen skrivit under avtalet. När jag kontaktade personalchefen fick jag först bara felmeddelanden på mina mail och förstod då att något inte stod rätt till. Jag tog reda på den riktiga mailadressen och det visade sig att WSP blivit kontaktade av inte mindre än fem olika personer som skulle driva in denna fordran. Tre av dessa var redovisningskonsulter och två advokater. Jag skickade denna information till kontaktpersonen på Taiki Yusho Ltd och fick till svar att det måste skett något misstag. Sedan har jag inte hört ett ljud.

Enligt uppgift finns det personer som ingått avtal med detta japanska företag, begärt ersättning för nedlagd tid och sedan fått betalt med check som saknat täckning. Har du också blivit kontaktad eller vet du någon som blivit det, hör gärna av dig till SRF.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons