Annons

Regeringen föreslår karensavdrag istället för karensdag

Den nu gällande karensdagen vid sjukdom har upplevts orättvis, speciellt för personer som jobbar oregelbundna tider. Därför vill regeringen och vänsterpartiet nu ersätta denna med ett karensavdrag.
Text: Tina Sjöström
Annons

Syftet med införande av karensavdrag är att uppnå en mer rättvis självrisk i samband med sjukfrånvaro. Avdraget föreslås till 20 procent av den sjuklön arbetstagaren kan få en genomsnittlig arbetsvecka. För den som jobbar kontorstider med en regelbunden arbetstid per vecka kommer det nya karensavdraget inte att bli någon direkt skillnad mot dagens karensdag. Däremot blir det betydligt bättre för de som jobba oregelbundna och bitvis långa arbetspass.

– Regeringen och Vänsterpartiet har problemet med nuvarande karensdag och därför lägger vi nu fram ett förslag om att ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Det gör att självrisken blir jämn mellan olika grupper på arbetsmarknaden och att orättvisan försvinner. För att få till ett karensavdrag som passar olika yrkesgrupper vill vi ge goda förutsättningar för fackförbund och arbetsgivare att komma överens om detaljerna kring karensavdraget i deras kollektivavtal, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson i en debattartikel.

Bestämmelserna om ett karensavdrag föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Källa: regeringen.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons