Annons
Branschaktuellt Deklaration Redovisning

Varning för mail som ser ut att komma från Skatteverket

I tider när det är dags för skatteåterbäring kommer ett bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. I mejlet uppmanas mottagaren att klicka på en länk för att snabbt få tillbaka sina pengar. Gör inte det.
Text: Tina Sjöström

Mejlet är välgjort och har skatteverkets logotyp och ett unikt referensnummer. Svenskan är inte helt korrekt så den som är uppmärksam borde ana att det är något fuffens på gång. I mejlet uppmanas mottagaren att följa en länk och fylla i ett formulär före ett visst datum. Genom att göra detta ska skatteåterbäringen fås snabbare och sättas in direkt på mottagarens konto.

Andreas Olsson är säkerhetsrådgivare på Skatteverket och säger till P4 Värmland att de aldrig skulle informera om skatteåterbäring på det här sättet.

– Bluffmejl har ju förekommit i ett antal år nu och de börjar bli mer sofistikerade, det kan vara svårt att avgöra om de är falska eller inte. Man ska dock veta att vi inte kontaktar personer på det här sättet.

Om du får ett mejl från Skatteverket eller annan myndighet som verkar skumt och där du ombeds att klicka på en länk, gör inte det. Öppna heller inga bilagor och svara inte på mejlet. Radera det. Vid andra liknande utskick har mottagare som aktiverat länkar fått trojaner och virus på sina datorer och ”erbjudande” att återställa datorn för ett högt belopp.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons